Tech

HK x Durgod Hades 68 billentyűzet teszt: az asztal dísze!


Kis méret, masszív felépítés...mi kell még?

Ismét a HK Gaming egyik termékét vesszük górcső alá, ám ezúttal a cég a Durgoddal együtt dolgozott a Hades 68 gyártása során. A nevéből adódóan kitalálhatjuk, hogy mi lesz az eltérés (legalábbis a gombkiosztásban) az előző, GK61-es billentyűzethez képest. Pontosan! 7 billentyűvel többet találunk meg rajta, így átlépve a 60%-os kategóriából a 65%-osba. Ám bőven nem csak az lesz az egyetlen különbség, nézzük is!

A csomagolás már sokkal barátságosabb a GK61 dobozának faék egyszerűségéhez képest, ám ez nem meglepő a drágább árcédulát megnézve. A tartozékokkal sem fukarkodott a cég, kapásból találunk a csomagban két kábelt is:

 • [USB-C] – [USB-A]
 • [USB-C] – [USB-C] , mellyel akár telefonhoz is csatlakoztathatjuk

Ezen kívül matricát, és keycap kiszedőt is mellékelt a gyártó, a switch kiszedő ezúttal hiányzik, hiszen NEM cserélhetőek a kapcsolók.

Anyaghasználat & design

A fenti információk ismeretében nem lep meg minket a 68 billentyűt képviseltető, 65%-os felépítés. A magasabb ár magasabb anyagminőséggel is jár. Itt bizony már rengeteg fém alkatrész visszaköszön, gyakorlatilag a váz is nagyrészt alumínium. Igazán masszív felépítés és kiváló anyaghasználat jellemezi a Hades 68-at. A kis mérete ellenére majd egy kilogrammot nyom a periféria, igazán kitett magáért a gyártó.

Nálunk a fekete modell járt, de ez a változat is könnyedén az asztal dísze lehet. A kupakok kiváló minőségűek, nagyszerűen engedik át a háttérvilágítást is, ezeket egy ideig nem kell lecserélnünk az is biztos!

A 16.8 millió színnel operáló RGB háttérvilágítás funkció természetesen most sem maradhat el, teljesen személyre szabható a szoftverben az effektek iránya, sebessége, színe, fényereje minden egyes billentyűre külön levetítve. Természetesen egyszínű és világítás nélküli állapot is elérhető a visszafogottabb felhasználók számára.

A kapcsoló(k)

A nálunk járt példányban ezúttal Cherry MX kapcsoló kapott helyett, de Gateron és Kaihl palettájáról is választhatunk magunknak a gyártó weboldalán. Az írógépre hajazó Gateron Blue-tól a csendesebb játékra kifejlesztett Cherry MX Silent Redig gyakorlatilag bármit megtalálunk.

Ahogy már fentebb említettük, nálunk egy Cherry MX variáns járt, egészen pontos a Speed Silver változat. Lineáris kialakításának hála nem a leghangosabb fajta, nagy pontosságot, és kiváló válaszidőt biztosít számunkra a Speed Silver switch. Egészen pontosan 3.2mm “utat” jár be a kapcsoló az átlagosnak számító 4mm helyett. Az aktuációs pont (ahol a kapcsoló regisztrálja a lenyomást) is sokkal hamarabb elérkezik így, mint a kék, piros, barna és fekete kapcsolók esetén.

A kábel

Ahogy a fenti képen is láthatjuk, egy átlagos [USB-C] – [USB-A] kábellel csatlakoztathatjuk a gépünkhöz a billentyűzetet, míg az [USB-C] – [USB-C] kábellel akár telefonra vagy tabletre is ráköthetjük a Hades-t. Ezúttal azonban a textilborítás elmaradt, kicsit érthetetlen, hiszen a GK61 megkapta ezt. Természetesen bármilyen standard kábellel helyettesíthető, ha valami csoda folytán megtörne. Arra azért figyeljünk, hogy azért az USB-C rész feje megfelelő méretű legyen.

Szoftver

A Durgod Hera Compiler már egy fokkal bonyolultabb szoftver, mint amit az átlag billentyűzetnél megszokhattunk. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, a két FN gombnak egy gombra akár három tulajdonságot is ráhúzhatunk. Természetesen itt szabhatjuk teljesen személyre a billentyűzet világítását is.

Miután mindennel végeztünk, a “Build” gombra kattintva kapunk egy fájlt. Nincs save, vagy apply gomb, hogy a billentyűre varázsoljuk kapásból. Ehhez a “Download” funkciót kell választani, majd a korábban elmentettem fájlt betallózva kerül át a konfigurációs beállítás a billentyűzet belső memóriájába.

Könnyen el lehet veszni a szoftverben, az első pár alkalommal sikerült is, illetve a Build & Download metódus sem volt teljesen egyértelmű. Ám miután kiismertünk magunkat a Hera Compiler felületén már gyerekjáték lesz teljesen a saját igényeinkre szabni a perifériát.

Verdikt

 • Pozitív tulajdonságok:
  • 13 kapcsoló közül választhatunk
  • Mindenre kiterjedő szoftver
  • Nagyszerű RGB világítás
  • Kiváló anyaghasználat, alumínium ház
  • Masszív félépítés
  • Kiváló keycapek
  • Full N-key rollover
  • 100% anti-ghosting
  • 1000Hz polling rate
 • Negatív tulajdonságok:
  • Amennyire jó a szoftver, annyira bonyolult is
  • Kompromisszumos lehet a különleges(ebb) gombok használata
  • US kiosztás (de hamarosan elérhető lesz UK/ISO kiosztásban is)

A magasabb árcédulához szerencsére magasabb anyagminőség és felépítés is társult. A kupakok minőségére sem lehet panasz, akár évekig is ellehetünk velük. Ahogy a GK61-nél már elmondtuk, a 65%-os / 68 billentyűs kiosztás csábító lehet a kis helyigény miatt, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy már az F1, F2, stb. billentyűket is az FN1/2 gombokkal kell előcsalogatnunk.

Ha sikerül a fent említett kompromisszumokba beletörődnünk vagy épp a kis méret miatt keresünk egy igazán minőségi billentyűzetet, akkor a Hades 68 kiváló választás lehet, könnyen az asztal dísze is lehet.  A tíz pontból 8.5 jár a perifériának.

A billentyűzetet >HK Gaming weboldalán< vásárolhatod meg, hamarosan elérhető EU/UK kiosztással is (Hades 69), ezt az alábbi linken vásárolhatod meg!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2021 leetesport.hu | minden jog fenntartva